5 Работи кој Секс Терапефтите сакаат да ги знаете

Денешните генерации (милениумите) можеби се помалку се состануваат на состаноци, но тоа не значи дека тие се помалку заинтересирани за секс.

Во реалноста, сексот е важен и често интегрален дел од односите за луѓе од сите возрасти, сексуални ориентации и родови.

Како и да е, без оглед дали се сметате за сексуално искусен или за прв пат истражувате секс, постојат одредени работи што секој треба да ги знае кога станува збор за сексот, според сексуалните терапевти.

Сексуалната терапија е вид на разговорна терапија наменета да им помогне на паровите да решат низа сексуални проблеми, од психолошки и лични фактори, па се до медицински пречки.

Д-р Стивен Снајдер, водител на подкаст за докторски односи на мрежата QDT и автор на “Љубовта вреди да се направи”, изјави дека првото нешто што некој се занимава со секс е дека сексот „е за нешто повеќе од само секс“.

Според д-р Снајдер, паровите честопати се соочуваат со проблем кога само се возбудуваат „ако сексот е на менито“.

За споредба, најсреќните двојки, според д-р Снајдер, се всушност оние кои се вклучуваат во нешто што се нарекува „врие“.

„Најсреќните парови уживаат да се чувствуваат возбудени дури и кога нема да водат кон секс“, рече д-р Снајдер. „Во сексуалната терапија, ова го нарекуваме„ лута “.

Вриењето во суштина е продолжена предигра, „како што прават повеќето тинејџери парови помеѓу часовите. Облека, но дефинитивно еротска “, ни рече д-р Снајдер. „Вриењето е во тенденција да го задржи огнот осветлен – така што, кога навистина имате секс, не започнувате да ладно“.

Ова може да значи да се вклучите во предигра, како што се бакнување или триење, без да имате намера тоа да доведе до секс.

Предиграта е особено важна затоа што го подготвува телото и физички и психички за кога имате секс.

Д-р Снајдер исто така ни рече дека сака луѓето да знаат дека „не се создаваат сите оргазми еднакво“ – и дека паровите треба да имаат за цел да уживаат во сексот, без да се фокусираат само на постигнување оргазам.

„Идеално, оргазмот треба да биде како десерт: одличен начин да се стави крај на прекрасен оброк, но едвај причината поради која излеговте на вечера“, рече тој.

Меѓутоа, кога станува збор за оргазам, Сари Купер, сексуален терапевт и директор на Центарот за Љубов и секс, сака жените да знаат дека „нивното задоволство и оргазам се исто толку важни како и нивните партнери“.

Според студијата за 2017 година објавена во „Журнал за секс и брачна терапија“, 37 проценти од американските жени бараат стимулација на клиторисот за да доживеат оргазам, споредено со само 18 проценти од жените кои рекле дека само вагиналната пенетрација е доволна.

За споредба, една студија открила дека мажите достигнуваат оргазам 85% од времето.

Купер, исто така, ни рече дека е важно жените да знаат дека сексот не треба да вклучува болка. Додека постојат различни причини поради кои жената може да доживее болка за време на сексот, со сувост најчеста причина, тоа не значи дека не е нормално, а оние што доживуваат болка треба да побараат стручна помош.

Конечно, Купер сака луѓето да бидат свесни за она што таа го нарекува „сексуална почит“ – термин што го измисли за „артикулирање на знаењето и прифаќањето на човекот за нивните желби и вештини потребни за да ги искаже на партнерот“.

За да постигнете здрав и исполнет сексуален живот, неопходно е да бидете во можност да разговарате за тоа што сакате од партнерот, што започнува со прво разбирање на сопственото тело, сексуалност и желби.

2 Shares