15 места каде сме повеќе изложени на Ковид-19

Со случаи на коронавируси и хоспитализации кои достигнуваат рекорден број, многу статистички податоци разгледуваат посилни ограничувања.

Некои места се поризични од другите кога станува збор за потенцијална инфекција со коронавирус, и неверојатно е важно да се едуцира за сите аспекти на изложеност.

Еве 15 места каде што најверојатно ќе го зафатите коронавирусот доколку ги посетувате често и се задржувате долго време во овие места. Прочитајте и за да го осигурите вашето здравје и здравјето на другите, не пропуштајте да внимавате кога се наоѓате на овие места.

 • Семејни настани и разни собири

„Големите настани и масовните собири можат да придонесат за ширење на КОВИД-19. Примерите каде е раширен вирсот во голема мера вклучуваат конференции, фестивали, паради, концерти, спортски настани, свадби и други видови собири, „планирани не само од организации и заедници, туку и од поединци“.

 • Верски служби

Без разлика дали одите во црква, џамија или храм, повеќето верски служби вклучуваат многу разговори, пеење, ракување, па дури и понекогаш пиење од иста чаша. И, генерално, има голема концентрација на луѓе – многу од постара возраст – во затворен простор.

Всушност, верските служби се поврзани со голем број избувнувања во заедницата низ целиот свет. „Поголемите собири (на пример, повеќе од 250 лица) имаат  повеќе можности за контакт лице од лице и затоа претставуваат поголем ризик од пренесување на КОВИД-19“, објаснува ЦДЦ.

 • Салони за коса и нокти

Кога ќе започнете услуга за средување на коса, нокти или која било друга услуга во салонот, физички е невозможно да се оддалечите од социјално ниво, што ги прави салоните потенцијално жариште за КОВИД-19. Според гувернерот на Калифорнија во Америка, Гевин Њусом, првото ширење во Калифорнија на коронавирус во државата започна во еден салон за нокти.

 • Докторска канцеларија / ординација

Јавете се на вашиот медицински професионалец во моментот кога мислите дека ви треба КОВИД-19 тест, но запомнете го едноставниот факт дека болните луѓе посетуваат лекар и болница, така што вашите шанси за инфекција со COVID-19 (или кој било друг вирус) се поголеми во каков било вид медицински амбиент.

 • Театри, спортски настани, места за концерти

Големи групи кои се собираат во мали, затворени простори измешани со потенцијално контаминирани површини, прават театри, спортски настани и места за концерти од кои сакате да се држите настрана за време на пандемијата – што не е тешко, поради фактот што сите тие се затворени. Ако сте очајни да одите на кино, наместо тоа, гледајте филм дома.

 • Јавен превоз

Од почетокот на пандемијата COVID-19, јавниот превоз се користи сè помалку. И покрај тоа што агенциите презедоа превентивни мерки, ги дезинфицираат возилата и бараа од возачите да носат маски, имаша голем број жртви на транспортните работници низ светот.

 • Јавни Тоалети

Во вирусна објава на блог, Бромаж открива дека јавните тоалети се жариште на КОВИД-19 – и не само поради хипотетичко пренесување преку измет. “Тоалетите имаат многу површини за допир, рачки на вратите, славини, вратите. Значи, ризикот од пренесување на фомити во оваа средина може да биде голем”, пишува тој.

Други места каде можеме да се заразиме со ковид-19

 • Вашата канцеларија
 • Училишта и кампови и дневни центри
 • Лифтови
 • Вашата салата
 • Вашата самопослуга
 • Авиони
 • Хотели или имот за изнајмување
 • Јавни базени
2 Shares