Олеснете го дишењето – мириси кои го смалуваат стресот

Дали сте под стрес? Обидете се да го спречите со мирис на лимон, манго, лаванда и други ароматични растенија. Јапонските научници тврдат дека го пронашле првиот научен доказ кој сведочи за фактот дека вдишувањето на одредени мириси ги менува активноста на генот и составот на крвта, а со тоа намалувањето на стресот.

Акио Накамура, научник од Техничкиот центар за истражување во Кавасаки, Јапонија, забележува дека луѓето од античките времиња дишеле мириси на одредени растенија да го намалат стресот, да се борат против воспалението и депресијата и да ги поттикне на спиење.

Ароматерапијата во денешно време стана популарна форма на алтернативна медицина која што најмногу се користи линалол, супстанца за смирување на емоционална употреба на стресот. Но, и покрај ова, точните ефекти на линалол во телото до сега не биле познати.

Научниците користеле лабораториски стаорци изложени на стресни услови при вдишување линалол и без вдишување линалол. Откриено е дека супстанцата обнови високо ниво на неутрофили и лимфоцити – имунолошки клетки – во речиси нормално ниво.

Инхалација на линалол, исто така, ја смалува активноста на повеќе од 100 гени кои се многу активни во стресни ситуации.

Студијата беше објавена во списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry.

3 Shares